У Харківській області продовжується ліквідація масштабної пожежі, яка виникла 1 вересня на території Донецької області  через бойові дії і перекинулась на територію Харківщини. Вогонь пройшов близько 5 тисяч гектарів й знищив чималу площу лісу. За годину згоріли 150 приватних будинків у селі Студенок Ізюмського району, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

За його словами, особливу небезпеку несе характер загоряння: воно є поверхневим, із вогнем, що швидко рухається верхівками крон дерев. Також пожежа спричиняює детонацію вибухових пристроїв, залишених ворогом.

Влада провела екстрену евакуацію понад 200 жителів Студенка. Наразі під загрозою вогню - село Оскіл.

Студенок розташований за 30 км на південний схід від Ізюма. До війни в селі проживало близько 1,4 тис. осіб. Загалом у селі було 300 житлових будинків.

Голова Оскільської громади Геннадій Загоруйко повідомив "Суспільному", що наразі проводиться оповіщення мешканців крайніх вулиць щодо можливої евакуації. Загоруйко застеріг, що якщо вогонь перетне річку Оскіл, під загрозою опиняться населені пункти Діброва і Капитолівка, де вже також ведеться робота з місцевим населенням.

Щодо евакуації, Загоруйко зазначив, що близько 80 осіб було вивезено шкільними автобусами, решта виїхала власним транспортом. Він додав, що частина мешканців відмовилася від евакуації, обравши розміщення у сусідньому селі в очікуванні ліквідації пожежі. За словами Загоруйка, приблизно 30 людей знайшли прихисток у будинку культури, а інші були розміщені в селі Оскіл, де їм надано тимчасовий притулок.

Очільник громади також розповів, що вранці, коли основне полум'я було приборкане, люди почали повертатися до своїх осель, щоб оцінити наслідки пожежі.

На місці надзвичайної події розгорнуто оперативний штаб. Залучено додаткову техніку та ресурси з Дніпропетровської та Полтавської областей. Всі відповідні служби працюють у посиленому режимі, щоб оперативно реагувати на ситуацію, яка змінюється щохвилини.

Для гасіння пожежі розгорнуто додаткові сили ДСНС: залучено рятувальників Харківської, Полтавської, Дніпропетровської та Черкаської областей. Загалом - 77 одиниць техніки та 275 осіб.

Постраждали двоє людей: жінка - місцева мешканка - і співробітник ДСНС.

UPD. Станом на 16.48, за даними Синєгубова, кількість знищених будинків зросла до 250. Загалом евакуювали понад 600 людей. Пожежа триває, але загоряння на території Оскільської громади локалізовано. 

Усі постраждалі громадяни зможуть отримати компенсацію за знищене майно за програмою "єВідновлення", повідомив очільник ХОВА.