Священик Української православної церкви (Московського патріархату) готував удар по військових ешелонах у Харківській області. Про це повідомили в СБУ.

Затримано двох агентів військової розвідки РФ, які готували обстріл ешелонів ЗСУ, що перевозять особовий склад, техніку і боєприпаси на передову.

Головним фігурантом виявився громадянин РФ, настоятель одного з Харківських храмів УПЦ (МП), який був завербований російською спецслужбою ще до повномасштабної війни.

Після 24 лютого 2022 року на нього вийшов кадровий співробітник російського ГРУ (його особу вже встановлено Службою безпеки).

Священику поставили завдання зібрати інформацію про графіки і маршрути руху ешелонів ЗСУ в Харківській області. Щоб отримати ці дані, священик залучив свого знайомого - працівника місцевої філії "Укрзалізниці".

Чиновник дав священику доступ до службових документів з інформацією про час відправлення і прибуття, а також місць розвантаження поїздів.

Відзняті кадри священнослужитель мав пересилати своєму куратору через анонімний чат у месенджері. Для конспірації використовували шифри, наприклад, розпочинали листування лише після обумовлених смайлів у заздалегідь визначений час.

Після кожного сеансу зв'язку фігуранти видаляли листування.

СБУ завчасно викрила ворожих агентів і завдяки цьому зірвала плани російських військ. 

Під час обшуку в затриманих вилучено мобільні телефони та сім-картки різних операторів із доказами розвідувально-підривної діяльності.

Священику та його спільнику правоохоронці повідомили про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване розповсюдження інформації щодо спрямування, переміщення зброї, озброєння та боєприпасів до України, руху, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану).

Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.