Росіяни використовували полонених цивільних у Вовчанську як робочу силу, вони змушували готувати російські позиції по 12 годин на добу, про це пише "Ґвара Медіа" посилаючись на розповіді жителів міста.

На агрегатному заводі міста окупанти облаштували катівню, де утримували місцевих мешканців. Полонених змушували виконувати важку працю, зокрема копати окопи, мінометні точки та вигрібні ями для вуличних туалетів. Загалом, у Харківській області було найбільше катівень серед усіх регіонів України – 28. 

Робочий день тривав до 12 годин, працювати змушували навіть тих, кому було важко пересуватися.

Серед ув'язнених опинилися місцеві вчителі фізкультури Роман та Віктор. Вони розповіли про жахливі умови утримання, значну втрату ваги та передчасне старіння через стрес.

Охорона попереджала, що за спробу втечі бранців чекає побиття або розстріл. Час від часу окупанти проводили так звану "амністію", звільняючи частину полонених, особливо на свята.

Найбільший інтерес для окупантів становили учасники АТО, їх активно розшукували за списками, які отримали від колаборантів.

52-річний мешканець Вовчанська розповів про жахливий досвід перебування в катівні окупантів. Чоловік потрапив туди через необережну розмову з сусідом, якому висловив своє невдоволення присутністю загарбників, пише "Укрінформ".

"Першого дня допит тривав близько півтори години. Наступні три дні мене мучили з 12-ї до 5-6-ї години. Били, катували електрошоком. Це було найстрашніше... Коли били струмом - це найжахливіше відчуття," - ледве стримуючи емоції, розповів чоловік.

Чоловік згадує про нелюдські умови утримання. Спочатку, коли в камері було небагато людей, їжу приносили у 5-літровому відрі. Згодом, коли камера переповнилася, в'язнів почали виводити в імпровізовану їдальню.

"Давали якийсь паштет для хліба. Зазвичай банки були без кришок, але одного разу трапилася закрита. Я забрав ту кришку - хотів порізати вени, бо не витримував більше," - зізнається чоловік.

21-річний мешканець Вовчанська поділився жахливим досвідом полону. 2 травня, під час поїздки за пальним, його раптово атакували невідомі. Нападники побили юнака, зв'язали скотчем та пограбували, відібравши 5000 гривень і мобільний телефон. Потім його доправили на місцевий агрегатний завод.

"На заводі мені накинули мішок на голову і почали катувати електрошоком. Під час тортур були присутні колишні місцеві поліцейські, які перейшли на бік окупантів. Мене мучили три доби. Стріляли з автомата поруч з ногами та вухами. Після цього змусили копати окопи," - розповідає потерпілий.

Загалом хлопця утримували 17 днів. Окупанти підозрювали його у зв'язках із Збройними Силами України та прикордонниками.

Вовчанськ - місто в Чугуївському районі за 4 кілометри від україно-російського кордону. До війни тут проживали понад 18 тис. осіб. 

24 лютого 2022 року, у перший день вторгнення РФ, Вовчанськ був окупований російськими військами. 11 вересня 2022 року місто звільнили ЗСУ. Протягом тривалого часу Вовчанськ зазнавав російських обстрілів. 

10 травня росіяни почали наступ на півночі Харківської області. Їм вдалося зайти у Вовчанськ. У місті понад два місяці тривають бої.