КП "Харківський метрополітен" виступає проти підвищення тарифу на проїзд в метро і ладне перевозити пасажирів за колишньою ціною, але тільки за умови, що підприємство отримає з держбюджету компенсацію за перевезення пасажирів пільгового контингенту. "Якщо будуть рішення про виділення бюджетних коштів, мова про підвищення тарифу не йтиме. Але якщо ж дотацій не буде, то вартість проїзду для пасажирів доведеться підвищити", - повідомив 20 травня журналістам заступник начальника КП "Харківський метрополітен" Юрій Баранов.

За його словами, щороку додається нова категорія пільговиків, яких метрополітен зобов'язаний перевозити безкоштовно, зокрема, в 2006 р. додалися "діти війни", в 2010 р. - діти з малозабезпечених сімей. Зараз метрополітен перевозить на 70 тис. більше пільговиків, ніж у 2009 р.

Довідка "SQ". Як повідомив "SQ" 18 травня голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, питання виплати державою компенсації за перевезення пасажирів пільгових категорій у громадському транспорті Харкова поки не вирішується.

За словами директора КП "Харківський метрополітен" Сергія Мусєєва, у 2010 р. харківському метрополітену компенсують перевезення 10% загального числа перевезених пасажирів пільгового контингенту. Він зазначив, що грошей метрополітену, як і раніше катастрофічно не вистачає. Собівартість перевезення одного пасажира в метро складає 2,15 грн. за тарифу 1,50 грн. Пільговики, які їздять безкоштовно, становлять третину всіх пасажирів. "У підсумку витрати метрополітену на рік складають 600 млн.грн., А отримуємо ми тільки 200 млн.грн.", - повідомив С. Мусєєв. За його словами, про підвищення вартості проїзду в метро поки що не йдеться.