Колишній начальник Орджонікідзевського райвідділу міліції Харкова Олег Соболєв і його колишній заступник Володимир Салій 4 жовтня подали позов до Чугуївського районного суду (Харківська обл.) про відшкодування моральної шкоди, завданої їм у результаті справи Світлани Поміляйко. Про це 5 жовтня повідомив "SQ" адвокат міліціонерів Сергій Кравченко.

За його словами, кожен із міліціонерів вимагає стягнути на свою користь 1 млн. 200 тис. грн. - 500 тис. грн. з колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, 250 тис. грн. з колишнього начальника ГУ МВС України в Харківській обл. Віктора Развадовського, 250 тис. грн. з помічника начальника управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Харківській області по взаємодії зі ЗМІ та зв'язків з громадськістю Юрія Чумака та по 100 тис. з МВС та Харківського облуправління МВС.

Як зазначив адвокат, у позові йдеться, що "Ю.Луценко, Ю.Чумак та В.Развадовський, не дочекавшись прийняття рішення у кримінальній справі або рішення суду, виступили зі своїми незаконними обвинувальними заявами". За словами адвоката, прокуратура Орджонікідзевського району 4 лютого закрила кримінальну справу за фактом тортур у райвідділі, а Харківський окружний адміністративний суд 19 серпня поновив О.Соболєва на посаді. "У нас є на руках усі необхідні документи, щоб довести свою правоту", - зазначив С.Кравченко.

У постанові прокуратури про відмову порушення кримінальної справи сказано, що прокуратура не виявила ніяких плоскогубців, якими нібито катували Наталю Леонову. У журналі відвідувань Орджонікідзевського райвідділу за 8 листопада 2008 р. зазначена, що С.Поміляйко пішла з райвідділу о 14.00, і немає даних про те, що Н.Леонова того дня відвідувала райвідділ. "Факт перебування С.Поміляйко в приміщенні райвідділу до 20.00 8 листопада 2008 р. спростовується інформацією оператора "Київстар", згідно якої С.Поміляйко о 18.50 зателефонувала зі свого телефону чоловікові своєї сестри", - йдеться в постанові. За словами С.Кравченка, про те, що С.Поміляйко обмовила співробітників міліції, також свідчать дані перевірки її слів на детекторі брехні. "Крім цього, Ю.Чумак у пресі говорив про те, що плоскогубці перемотували ганчірочкою, а Ю.Луценко заявляв, що на них залишилися сліди епітелію. У той же час не знайдено жодних плоскогубців", - заявив С.Кравченко.

Ю.Чумак заявив "SQ", що ще не бачив копії позовної заяви, тому не може її коментувати.

Довідка "SQ". За фактом тортур 8 листопада 2008 р. в Орджонікідзевському райвідділі міліції Харкова було порушено кримінальну справу. С.Поміляйко заявляла, що її та її колегу Наталю Леонову катували в райвідділі, щоб домогтися визнання у крадіжці.

Як заявляв у грудні 2008 р. колишній начальник ГУ МВС України в Харківській області В.Развадовський, були звільнені два співробітники Орджонікідзевського райвідділу міліції, які підозрюються в нанесенні жінці тілесних ушкоджень під час допиту. Як зазначив В.Развадовський, жінка повідомила, що їй завдавалися тілесні ушкодження плоскогубцями. Під час перевірки плоскогубці були виявлені на робочому місці цих співробітників міліції, що стало причиною їх звільнення.