АТ "Харківобленерго" заявило про спробу проросійського підсанкційного олігарха Вадима Новинського захопити контроль над підприємством.

На підприємстві розповіли, що попри накладені президентом Володимиром Зеленським санкції Новинський залишається акціонером АТ "Харківобленерго" через підконтрольну компанію "Смарт Холдинг": йому належить майже 25% акцій харківського енергетичного підприємства.

25 грудня, напередодні загальних зборів АТ "Харківобленерго", акції Новинського незаконно отримали право голосування. На зборах розглядали питання про обрання нового складу наглядової ради, яка займається, зокрема, призначенням і звільненням керівництва компанії. Новинський та афілійовані з ним люди не мали права голосувати на зборах через запроваджені санкції.

В АТ "Харківобленерго" додали, що це обмеження встановлюється законом і технічно забезпечується депозитарною установою, на рахунках якої перебувають акції Новинського, у цьому разі ТОВ "Стандарт".

"Вадимом Новинським і фактично підконтрольною йому депозитарною установою ТОВ "Стандарт" були повністю проігноровані вимоги закону та указу Президента України з метою захопити владу в АТ "Харківобленерго", - розповіли на підприємстві.

На підприємстві наголосили, що такі дії в умовах військової агресії та постійних атак РФ на об'єкти енергетичної інфраструктури є неприпустимими і мають бути негайно припинені СБУ та Міністерством юстиції України.

АТ "Харківобленерго" звернулося до Служби безпеки України із заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем).

Вадим Новинський - російський і український бізнесмен. Засновник фінансово-промислової групи "Смарт-Холдинг" і власник блокуючого пакета компанії "Метінвест". Депутат Верховної Ради 7-го, 8-го і 9-го скликань (2013-2022). Колишній член партії "Опозиційний блок" і забороненої "Партії регіонів".

У 2022 році РНБО наклала на Новинського санкції за підтримку дій і політики РФ. Сам Новинський втік з України.