Харків'янин намагався продати стародавні скіфські артефакти за 350 тисяч гривень. Правоохоронці вилучили у нього історичну знахідку, повідомили у прокуратурі.

48-річний харківʼянин виставив на інтернет-аукціоні оголошення про продаж металевих виробів скіфського походження. Він пропонував купити "Набір бронзолітейщика" (2 тис. до н.е.) і котел. Загальна вага виробів - більше 21 кг.

За словами генерального директора Національного музею історії України, ці металеві вироби мають історичну і культурну цінність, та їх привласнено незаконно. Судячи з розміщених фотозображень, йдеться про надзвичайно рідкісну археологічну знахідку, що належала стародавньому майстру-ливару.

На фотографіях видно понад 60 уламків бронзових знарядь та казанок. Серед них є предмети, дещо схожі на серпи культури Ґава-Голігради. Це археологічна культура ранньої залізної доби, поширена в Східних Карпатах і Подунав'ї наприкінці III — першій половині І тисячоліття до н. е.

Подібні знахідки до сьогодні взагалі були невідомі в нашій області. Уламки бронзових серпів належать до більш раннього періоду, а їх аналоги відомі тільки на заході України.

Унікальність цього скарбу полягає в тому, що він одночасно дає нову інформацію про стародавні технологічні прийоми, торгівельні зв’язки та економічний рівень суспільства.

Відкрито кримінальне провадження за фактом незаконного привласнення особою майна, що має особливу історичну, наукову та культурну цінність (ч. 1 ст. 193 КК України). Такий вчинок карається штрафом від 1700 до 2550 грн, або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців. Вирішується питання щодо повідомлення харківʼянину про підозру.