СБУ розшукує 44-річну жінку, яка хотіла приєднання українських територій до РФ. Про це повідомив речник обласного управління Служби безпеки Владислав Абдула.

Встановлено, що жінка - колишня мешканка Харкова. Останні роки перед повномасштабним вторгненням мешкала в РФ і на тимчасово окупованих територіях України.

На початку окупації Харківської області вона добровільно обійняла незаконну посаду «першого заступника голови - начальника апарату голови Тимчасової цивільної адміністрації Харківської області». Цей незаконний орган окупаційної влади розміщувався в Куп'янську.

Жінка брала участь у різних публічних заходах, організованих окупаційною владою. Також вона виконувала вказівки окупаційної влади, які були спрямовані на підрив суверенітету України, побудову незаконної влади на окупованій території Харківській області та приєднання українських територій до РФ.

Жінка організовувала документальну, матеріально-технічну, транспортну роботу окупаційної адміністрації, розробляла штатний розклад, посадові інструкції працівників, опікувалася соціально-побутовим забезпеченням незаконного органу.

Напередодні контрнаступу ЗСУ у 2022 році жінка втекла з Куп'янська разом із російськими військами і зараз переховується на тимчасово окупованій території України.

Жінці повідомили про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Їй загрожує до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Правоохоронці встановлюють місце перебування підозрюваної, щоб притягнути її до кримінальної відповідальності за злочини проти України.