Ексдиректор харківського підприємства, що входить до складу концерну "Укроборонпром", розкрадав державні кошти на ремонті військової техніки. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

За даними слідства, влітку 2022 року керівник підприємства організував незаконну схему привласнення коштів, виділених на виконання державного оборонного замовлення. Підприємство мало ремонтувати і обслуговувати військову техніку за контрактом з Міністерством оборони України.

До афери були залучені ще двоє людей: начальник управління з матеріально-технічного постачання та представник фірми-постачальника запчастин. Схема полягала в закупівлі відремонтованих деталей замість нових для військової техніки. Ці запчастини були неякісними та не відповідали стандартам.

Керівництво заводу підписувало документи про прийомку неякісних деталей. Експертиза, ініційована СБУ, підтвердила низьку якість цих комплектуючих.

Наразі колишньому директору та двом іншим учасникам оборудки повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану). Їм загрожує до 8 років позбавлення волі.

Екскерівнику підприємства обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а двом іншим фігурантам - цілодобовий домашній арешт.