"Укренерго" закликає споживачів економити електроенергію.

На підприємстві заявили, що в країні складна ситуація з енергопостачанням. Учора, 22 листопада, виник дефіцит електроенергії. Причини: споживання збільшилося через похолодання. Вечірній максимум споживання електроенергії 22 листопада був на 4% вищим, ніж 21 листопада. Для енергосистеми це дорівнює необхідності увімкнути щонайменше два додаткові блоки теплових електростанцій.

Виникло додаткове навантаження на електростанції. Це зі свого боку спричинило зупинку кількох енергоблоків. Імпортної електроенергії не вистачило для того, щоб замістити весь обсяг електроенергії, який не отримали через зупинку блоків.

Станом на ранок 23 листопада, через бойові дії та з інших причин без світла залишається 409 населених пунктів. Унаслідок обстрілів є нові пошкодження в мережах обленерго в Харківській, Дніпропетровській, Донецькій, Херсонській областях.

Для зменшення навантаження на блоки теплових електростанцій "Укренерго" вимушено активувало аварійну допомогу від операторів Румунії, Словаччини та Польщі. Триває ремонт на кількох блоках теплових електростанцій.

Для економії електрики в "Укренерго" закликали споживачів:

  • не вмикати по кілька потужних електроприладів одночасно;
  • вимикати світло в порожніх приміщеннях;
  • перенести прання на нічний час.

Незважаючи на дефіцит електроенергії, в "Укренерго" заявили, що відключення споживачів не планується.

Минулого осінньо-зимового сезону війська РФ ракетними ударами спробувала вивести енергетичну систему України з ладу. Харків, як і інші регіони, пережив кілька блекаутів, коли до доби і більше відключали світло, тепло і воду. В області пошкодили 75% енергетичних об'єктів.

До цього сезону Харків підготувався до можливих відключень світла: працюватимуть сотні магазинів, аптек і автозаправок, які оснащені генераторами. У місті готові всі "Пункти Незламності".