20 червня російські Telegram-канали опублікували відео авіаудару по прикордонному населеному пункту в Харківській області: росіяни заявили, що вперше було використано 3-тонну фугасну авіабомбу.

Представник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин повідомив, що росіяни завдали удару по лікарні в селі Липці. Це дійсно була авіабомба, але конкретний тип боєприпасу встановлюється, пише "Суспільне".

Голова Липецької сільської військової адміністрації Сергій Криветченко також підтвердив, що удар був. 

"Удар був 100%. В обід, час точний не скажу. Там була в нас мобільна амбулаторія, там бокси лікарні були і трансформаторна будка для лікарні. Лікарня встояла. Так, є руйнування в ній, а мобільний будинок і все інше зруйновано. Удар був на подвір'ї лікарні, по мобільній амбулаторії та боксах", - сказав чиновник.

За його даними, ні мирних жителів, ні військових у лікарні не було.

Начальник поліції Харківської області Володимир Тимошко заявив, що встановити, якої ваги була зазначена бомба, мають фахівці, однак вони не можуть потрапити на місце бомбардування.

Тимошко припустив, що поширення росіянами інформації про 3-тонну бомбу може бути частиною інформаційно-психологічної операції з метою залякати жителів Харківської області.

ФАБ-3000 - фугасна авіабомба загальною вагою 3 тонни, вага вибухівки - 1400 кг. Суцільна зона ураження у ФАБ-3000 - 35 метрів. Зона важких контузій і руйнувань - 150 метрів. Такі бомби радянська армія застосовувала під час вторгнення в Афганістан у 1980-х. З початку повномасштабного вторгнення росіяни застосовували ФАБи вагою 250, 500, 1500 кг.