У Харківській області з'явиться нове місто. Профільний комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування вже погодив перейменування селища Слобожанське Чугуївського району на місто Слобожанське. Незабаром новий статус населеного пункту має затвердити Верховна Рада.

Селище міського типу Слобожанське розташоване на березі озера Лиман. Недалеко - за 22 км по трасі - знаходиться Зміїв. До війни в селищі проживало 13,6 тис. осіб. За даними на 2022 рік, у селищі близько 12 тисяч мешканців. Це відповідає критеріям чинного законодавства для надання населеному пункту міського статусу.

Минулого року Верховна Рада ухвалила рішення, відповідно до якого скасовуються "селища міського типу". Статус населеного пункту тепер залежить від кількості населення:

  • місто - не менше 10 тис. осіб;
  • селище - понад 5 тис. осіб;
  • село - менше ніж 5 тис. осіб.

Однак отримання Слобожанським статусу міста та переведення всієї громади до категорії міських територій матиме певні наслідки, повідомив народний депутат Дмитро Микиша. Зокрема, зменшаться освітня субвенція, розмір безоплатної земельної ділянки та скасуються пільги для деяких категорій працівників бюджетної сфери.