Російські війська 19 вересня завдали удару коригованою авіабомбою по Куп'янську, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. Загинули троє цивільних людей. 

У ніч на 19 вересня армія РФ також вдарила ракетою С-300 по навчальному закладу в селі Відрадне Куп'янського району.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що армія РФ готується до нового наступу на Куп'янському і Лиманському напрямках. За його оцінкою, загалом обстановка на Східному напрямку залишається складною.

Начальник прес-служби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі національного телемарафону розповів, що росіяни перекидають на Куп'янський напрямок резерви. За словами Євлаша, поряд зі штатними підрозділами з'явилися добровольчі угруповання: ПВК "Еспаньйола", що складається з футбольних фанатів, і "Шторм-Z", до яких набирають зеків. Крім того, росіяни проводять заміни учасників деяких штурмових підрозділів на кухарів і зв'язківців. Також спікер заявив, що російські підрозділи на Куп'янському напрямку укомплектовані Т-90 і БМП-3.

Ситуація в Куп'янському районі загострилася з другої половини літа. Російське командування зібрало тут велике угруповання чисельністю 110 тис. осіб і значну кількість військової техніки. Військові експерти припускають, що в планах росіян - вийти на найближчі підступи до Куп'янська і Куп'янська-Вузлового. Але всі спроби російських військ перейти в наступ відбиваються ЗСУ.