ЮНІСЕФ допоможе розширити метрошколу в Харкові. На станції "Імені О. С. Масельського" до нового навчального року з'явиться чотири додаткові приміщення, розраховані на навчання близько 500 школярів з Немишлянського району, повідомили у міськраді.

18 липня міський голова Ігор Терехов провів переговори з високопоставленими представниками ЮНІСЕФ - директором Глобального офісу гуманітарних програм в Україні Елмі Лючією та головою представництва Дитячого фонду ООН в Україні Муніром Мамедзаде.

Сторони оглянули навчальні приміщення на станції метро "Університет" та обговорили плани щодо облаштування нових класів.

"Я вперше побачила такі класи в метрополітені і вражена тим, як вони функціонують. П'ятий рік поспіль, ще з часів ковіду діти не мають можливості навчатися у звичних умовах, тому дуже важливо дати їм можливість вчитися в таких місцях, як це", - зазначила Елмі Лючієя.

Ігор Терехов наголосив на гострій нестачі навчальних місць для всіх дітей, які наразі проживають у Харкові. Для вирішення цієї проблеми місто самостійно розпочало будівництво трьох підземних шкіл. На реалізацію цих проєктів вже виділено кошти з міського бюджету, а уряд затвердив доручення про виділення додаткових коштів з державного бюджету.

"З початку нового навчального року ми сподіваємося охопити понад чотири тисячі учнів офлайн-форматом, але це все одно дуже незначний відсоток від дітей шкільного віку, які сьогодні проживають у місті", - сказав мер.

Підземні школи планують побудувати в Новобаварському, Холодногірському та Шевченківському районах.

Минулого навчального року шкільні заняття офлайн проходили в метрошколі, яку відкрили у вересні 2023-го. Спочатку там займалася приблизно 1 тис. дітей, поступово їхня кількість збільшилася майже до 2,2 тис. У новому навчальному році в метрошколі хочуть займатися 2,4 тис. дітей. Класи обладнано на 6-ти станціях метро.

У травні 2024 року в Індустріальному районі Харкова відкрили першу в Україні підземну школу. З 1 вересня там займатимуться 900 школярів, серед яких понад 200 першокласників. Уроки проводитимуть у дві зміни.