Російські війська готують новий наступ на Борову Ізюмського району. За даними аналітичного проекту Deep State, на ділянці від Райгородки до Нововодяного росыяни зосередили значні сили - близько 10 000 військовослужбовців та приблизно 450 одиниць озброєння і військової техніки, з яких 200 - артилерійські системи.

Борова розташована на лівому березі Оскільського водосховища. До повномасштабного вторгнення у населеному пункті проживало більше 5 тисяч осіб. 14 квітня 2022 року російські війська зайшли до Борової, в результаті селище опинилося під тимчасовою окупацією. На початку жовтня 2022 року ЗСУ звільнили населений пункт. Тепер селище постійно знаходиться під постійними обстрілами.

Наразі оборону на цьому напрямку тримає 3-тя Окрема штурмова бригада ЗСУ, проте сили залишаються непропорційними, стверджують аналітики Deep State. Вони вважають, ворог планує повторити минулорічну стратегію, намагаючись вийти спочатку на лінію Надія-Новоєгорівка, а потім на Першотравневе-Чернещина.

Російське угруповання складається з підрозділів 20-ї армії, зокрема 3-ї та 144-ї дивізій, представлених 236-ю артилерійською бригадою та 11 полками. Крім того, залучені найманці з нерегулярних формувань, таких як "Шторм V", "Чорна мамба", "Фіксики" та "ЧВК Патріот". Протягом останніх трьох тижнів противник проводить розвідку боєм, намагаючись виявити слабкі місця в українській обороні. Незважаючи на втрати, російські сили постійно поповнюються новомобілізованими.

Варто зазначити, що у Харківській області бойові дії продовжуються на кількох напрямках. Із 10 травня окупанти намагаються просунутися вглиб української території, перетнувши кордон поблизу населеного пункту Стрілеча й розпочавши рух у бік селища Липці, що за 25 км від Харкова. Одночасно інша група атакувала в районі прикордонного міста Вовчанськ. Українська армія зупинила просування ворога. При цьому, ситуація там залишається напруженою, але ЗСУ за останні два тижні вибили росіян із низки позицій на Харківському напрямку.

Також РФ не полишає спроб просунутися у бік Куп'янська.