РФ уперше скинула на Харківську область ФАБ-3000. Про це повідомив голова Дергачівської міської військової адміністрації В'ячеслав Задоренко.

За його даними, цього тижня росіяни вперше застосували тритонну авіабомбу - по території Дергачівської громади. Удар припав на ліцей у Проходах. Обійшлося без постраждалих. 

ФАБ-3000 - це фугасна авіаційна бомба вагою 3 тонни.

20 червня російські телеграм-канали повідомляли про те, що війська РФ скинули ФАБ-3000 на село Липці. Однак пізніше начальник поліції Харківської області Володимир Тимошко спростував застосування такого боєприпасу в Липцях.

Росіяни постійно застосують авіабомби вагою від 250 кг для бомбардувань Харківської області. Керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков заявив, що для удару по Куп'янську використовувалася ФАБ-1500. Але, за його оцінкою, застосування великовагових бомб - ФАБ-1000 і ФАБ-1500 - для бомбардувань Харкова поки що малоймовірне. Дальність польоту цих бомб і відстань, на яку російська авіація підлітає до державного кордону, дають змогу завдавати ударів такими боєприпасами тільки по передмістях Харкова

Upd. Пізніше В'ячеслав Задоренко повідомив, що місце падіння боєприпасу обстежили фахівці, які не підтвердили версію використання ФАБ-3000. За їхніми даними, росіяни використовували ФАБ вагою 500 кілограмів. 

Наслідки удару по ліцею у Великих Проходах