На Оскільському водосховищі хочуть відновити греблю. Про це повідомив голова Оскільської сільської військової адміністрації Ізюмського району Геннадій Загоруйко, пише "Суспільне".

Чиновник розповів, що Оскільське водосховище до повномасштабної війни виконувало два завдання: перше - це накопичення питної води для Донбасу, друге - вироблення електроенергії, оскільки на водосховищі працювала гідроелектростанція.

Водойма також була місцем відпочинку, але зараз усі турбази зруйновані.

У 2022 році греблю зруйнували російські війська. Після цього рівень води в Сіверському Дінці піднявся, а водосховище обміліло.

Точних термінів відновлення поки немає, проєкт - на етапі розробки. Представники комунального підприємства "Вода Донбасу", розповідає Геннадій Загоруйко, розробляють документацію і шукають інвесторів, зокрема й за кордоном.

Загоруйко прогнозує, що під час відновлення греблі можна буде розв'язати й екологічну проблему - прибрати накопичення водоростей, через які у воді не вистачало кисню і вимирала риба. Раніше, розповів керівник громади, вивезти мул було неможливо, тепер, коли рівень води впав, така можливість є.

Оскільське водосховище розташоване в Ізюмському та Куп'янському районах і частково в Донецькій області. Воно було створено на річці Оскіл, головній притоці Сіверського Дінця, у 1957-1959 роках. До руйнування греблі площа водосховища становила 122,6 кв. км. Довжина була 84,6 км, середня ширина 1,6 км, максимальна ширина 4 км. Гребля водосховища довжиною 1 025 метрів розташовувалася біля села Оскол.

На водосховищі працювала Оскільська ГЕС. У лютому 2024 року міністр енергетики України Герман Галущенко зазначав, що ГЕС також планують відновити. Для відновлення залучатимуть іноземних партнерів, зокрема, з країн, які максимально використовують гідрогенерацію.

Фото: "Суспільне"