ФАБ-1000 і ФАБ-1500 можуть долітати до передмість Харкова. Таке припущення висловив керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков в інтерв'ю виданню "Думка".

За даними прокурора, росіяни вже тестують по Харківському регіону ФАБ-1500 з УМПК (з уніфікованим модулем планування і корекції). Уперше такий випадок було зафіксовано 5 травня 2024 року в Куп'янську. ФАБ-1500 влучив у район житлової забудови. Одна людина загинула, одна була поранена. Зруйновано багато житлових багатоповерхових будинків.

Куп'янськ, каже Фільчиков, розташований дещо ближче від лінії фронту, ніж Харків - на відстані 5-6 км.

Дальність польоту ФАБ-1500, за даними прокурора, становить до 40 км. Харків розташований за 28 км від україно-російського кордону. Фільчаков каже, що літаки, які випускають авіаційні бомби, не підходять до кордону, а проводять пуски десь за 20-40 км від нього, щоб не потрапити під удар українських ППО. Тому прокурор робить висновок, що до Харкова такі ФАБи навряд чи долетять, але можуть долетіти до передмість.

Однак, вважає Фільчаков, росіяни можуть удосконалити такі ФАБи і збільшити дальність польоту. 

"Ми теж раніше не могли подумати про те, що ФАБ-500 може пролетіти 85 км. Вони допрацювали кріплення і змінили тактику пусків. Зараз літак піднімається на висоту близько 12 км і скидає ці авіаційні бомби", - розповів прокурор.

Також Фільчаков назвав місця, з яких росіяни запускають ФАБи по Харківській області. Це чотири населені пункти в Бєлгородській області: Будівельник, Тамарівка, Майський і Нижній Ольшанець.. Під час останніх обстрілів використовувався аеродром Ахтубинська в Астраханській області.

ФАБ-1000 і ФАБ-1500 - це російські фугасні авіаційні бомби вагою, відповідно, 1000 і 1500 кг.