Чоловіки з Харкова намагалися прорватися за кордон у кузові зерновоза. Про це повідомили у Державній прикордонній службі Украіни.

Інцидент стався неподалік населеного пункту Новосельське Ізмаїльського району Одеської області, де охоронці держкордону зупинили вантажівку Renault для перевірки. У причепі виявили 41 чоловіка віком від 18 до 60 років.

Серед затриманих були жителі різних регіонів України, включаючи Харківську область, а також Київську, Одеську, Луганську, Донецьку, Запорізьку, Херсонську, Кіровоградську, Чернігівську, Житомирську, Черкаську області та Волинь.

Водій вантажівки - мешканець Болградського району, він тепер фігурує у кримінальній справі.

На "пасажирів" склали адміністративні протоколи за статтею 204-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення "Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України". Їм загрожує штраф або адміністративний арешт на строк до 15 діб. Крім того, для чоловіків призовного віку, які намагалися незаконно покинути країну під час дії воєнного стану, можуть бути додаткові юридичні наслідки, пов'язані з порушенням правил військового обліку. Конкретні покарання будуть визначатися судом з урахуванням усіх обставин справи.

На даний момент, відповідно до законодавства про мобілізацію, всі чоловіки віком від 18 до 60 років мають обов'язок протягом двох місяців актуалізувати свої персональні дані у військовому комісаріаті, центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) або через електронний кабінет призовника. Певні категорії громадян можуть отримати відстрочку від мобілізації. Хто має право на відстрочку -  читайте у нашому матеріалі.