ЗСУ знищили 4 установки С-300 у Бєлгородській області РФ. Про це у своєму телеграм-каналі написав один із засновників спецпідрозділу Kraken Костянтин Немічев.

У Генштабі про це поки не повідомляли.

Зенітно-ракетні комплекси С-300 російські війська використовували для обстрілу Харкова і Харківської області. Дальність польоту ракети - до 200 км.

За даними Немічева, ракетні установки знищили за допомогою американської РСЗВ HIMARS, дальність стрільби якої сягає 300 км. Військовий каже, що це стало можливим після того, як західні партнери дозволили застосовувати їхнє озброєння для ударів по російській території: наприкінці травня президент США Джо Байден схвалив використання американської зброї для ударів по цілях у РФ, звідки били по Харкову.

У результаті, стверджує Немічев, російське командування не ризикує ставити С-300 на відстань, з якої можна бити по Харкову.

Також Немічев зазначив, що сили ППО "полюють на літаки, які бомблять Харків КАБами".

Коментуючи ситуацію на Харківському напрямку, Немічев заявив, що російський наступ, розпочатий 10 травня, забуксував. У росіян спостерігається дефіцит важкої техніки. На Вовчанському напрямку вони використовували техніку, але ЗСУ її знищили.

Представник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко заявляв, що кількість обстрілів Харкова С-300 і КАБами останнім часом істотно зменшилася. Він пов'язував це з успішним застосуванням ЗСУ високоточної західної зброї.

Мер Харкова Ігор Терехов також зазначив, що ситуація в Харкові стала спокійнішою через дозвіл наносити удари по позиціях запуску ракет на території РФ. За оцінкою Терехова, завдяки таким ударам в останні два тижні в Харкові не спостерігалося масованих обстрілів, як, наприклад, у травні.