Кабінет міністрів України виділяє додаткові 2,5 млрд грн для відновлення енергосистеми Харківщини. Кошти спрямують на встановлення когенераційних установок, блочно-модульних котелень та газових генераторів. Це дасть змогу харків'янам мати світло та опалення взимку, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Він також зазначив, що на центральному рівні продовжуються активні заходи з децентралізації енергосистеми, які ґрунтуються на двох принципах: доступність енергообладнання для людей, ОСББ, громад та бізнесу, а також спрощення підключення та експлуатації цього обладнання.

У кінці травня цього року повідомлялося, що на підготовку Харкова та області до опалювального сезону виділять 4 млрд грн.

Російські обстріли завдали значної шкоди енергетичній та опалювальній системам Харківській області. Мер Харкова Ігор Терехов повідомляв про повне знищення генерації електроенергії у місті. Зараз Харків отримує електроенергію з інших областей.

Влада міста зараз працює над децентралізацією комунальних послуг. Це потрібно, щоб за умови відсутності ТЕЦ успішно пройти наступний опалювальний сезон. Терехов уже підписав кредитну угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку на суму 25 мільйонів євро для придбання необхідного обладнання.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов говорив, що регіону потрібні час і значні ресурси для децентралізації енергосистеми. Зокрема, треба встановити близько 60 модульних твердопаливних котелень, понад 70 газових установок та понад 70 когенераційних установок.

Наскільки децентралізація енергетичної та опалювальної систем може замінити централізоване опалення - читайте тут