Правоохоронці викрили колаборантку з Куп'янська, яка після деокупації міста влаштувалася вчителькою інформатики в одну зі шкіл Дніпровського району Києва та оформила собі статус ВПО. Тепер їй загрожує до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна, повідомили у Службі безпеки України.

Жінка раніше очолювала Центр професійного розвитку педагогічних працівників Куп'янської міськради, а потім співпрацювала з російською окупаційною владою.

З липня 2022 року колаборантка керувала захопленою установою та займалася розробленням методичних матеріалів для вчителів місцевих шкіл. У цих матеріалах вона вимагала від педагогів перейти на російські "стандарти" освіти, описувала методику викладання сфальсифікованої історії України та виправдовувала збройну агресію РФ.

Для впровадження нових освітніх "стандартів" колаборантка зустрічалася з "першим заступником міністра освіти ЛНР", що широко висвітлювалося у прокремлівських ЗМІ.

Слідчі повідомили жінці про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Їй загрожує до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Наразі перевіряється можлива причетність колаборантки до поширення ворожої пропаганди серед київських школярів.