Під час наступу в Харківській області навесні 2024 року прориву оборони не відбулося, але російські війська досягли часткового тактичного успіху. Це їм вдалося завдяки масованим вогневим атакам, багатовекторному наступу та переваги в ресурсах, повідомили в Генштабі, пише "Суспільне".

Генштаб визначив такі основні фактори, що дозволили противнику досягти часткового успіху:

  • масовані артилерійські та авіаційні удари, зокрема із застосуванням керованих авіабомб, створили значний тиск на українську оборону;
  • одночасні атаки на кількох напрямках ускладнили утримання оборонних рубежів;
  • потужна логістична підтримка: росіяни зосередили на кордоні значні сили та засоби, створивши ударне угруповання з перевагою у важкому озброєнні та боєприпасах.

У Генштабі підкреслили, що українські сили завчасно готувалися до можливої атаки, зміцнюючи позиції та посилюючи оборону на ключових напрямках. Під час наступу їхня стратегія полягала у виснаженні ворога та завданні йому суттєвих втрат.

Станом на сьогодні на Харківському напрямку ситуацію стабілізовано, заявили в Генштабі. На деяких територіях українські сили перейшли до контрударних операцій, спрямованих на відновлення контролю над втраченими позиціями та виснаження ворога.

Російські збройні сили розпочали свою наступальну операцію на Харківському напрямку більше місяця тому. Українські захисники успішно стримали ворожий наступ поблизу Вовчанська та не дозволили противнику просунутися до села Липці. Аналітики оцінюють цю наступальну спробу росіян як неефективну. Окрім того, цей наступ призвів РФ до рекордних втрат.