Ракети і бомби на Харків наводила 55-річна охоронниця. Тепер їй загрожує довічне ув'язнення, повідомив речник Харківського обласного управління СБУ Владислав Абдула.

За даними слідства, жінка сама вийшла на росіян і запропонувала свою допомогу у війні проти України. Також вона давала поради, як воювати проти нашої держави, і закликала до захоплення Харкова.

Для коригування ударів по місту зрадниця намагалася з'ясувати місця найбільшого скупчення українських військових та техніки, а також збирала інформацію про наслідки обстрілів росіянами. Для цього вона під виглядом побутових розмов випитувала дані у знайомих, об'їжджаючи територію Харкова.

Одержану інформацію колаборантка надсилала до російського телеграм-каналу, який адмініструється спецслужбами РФ. Ці дані використовувалися для підготовки нових та коригування повторних ракетних ударів і авіанальотів на Харків.

У затриманої вилучили мобільний телефон, яким вона використовувала для зв'язку з окупантами.

Слідчі СБУ повідомили їй про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Наразі зловмисниця перебуває під вартою, їй загрожує довічне ув'язнення.