СБУ затримала залізничника-зрадника, який "зливав" у чат-бот російського ГРУ маршрути руху ешелонів ЗСУ. Про це повідомив речник облуправління СБУ Владислав Абдула.

Зловмисником виявився помічник машиніста локомотивного депо регіональної філії "Укрзалізниці". Його дистанційно завербував співробітник 78-го розвідцентру РФ.

Агент збирав інформацію про залізничні маршрути, якими ЗСУ переправляє важке озброєння і боєприпаси на передову.

З кабіни локомотива чоловік приховано фіксував переміщення військових ешелонів. Ці дані росіяни планували використовувати для підготовки ракетно-дронних ударів по залізничній інфраструктурі регіону.

Контррозвідка Служби безпеки затримала фігуранта "на гарячому", коли він намагався передати "звіт" до Росії. Також встановлено, що зрадник намагався знайти локації фортифікаційних споруд та укріпрайонів захисників Харкова.

За даними слідства, залізничник потрапив "до уваги" ГРУ як активний користувач прокремлівських телеграм-каналів, де залишав антиукраїнські коментарі.

Під час обшуків у залізничному вагоні, де працював чоловік, і в його помешканні вилучено мобільні телефони та сім-картки з доказами злочинної діяльності. Також у нього були прапорці РФ і пропагандистські листівки.

Чоловікові повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Йому загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна.