До тисячі людей нині проживає у 28 деокупованих селах Дворічанської громади Куп'янського району, у самій Дворічній - близько 100 осіб. Про це «Слобідському краю» розповіла голова Дворічанської селищної військової адміністрації Галина Турбаба.

Є села зовсім без людей. Наприклад, у Кам'янці, яка майже повністю знищена, та й у всьому Кам'янському старостинському окрузі майже немає населення - усі виїхали через активні обстріли. А ось у Дворічній, зруйнованій на 80%, досі перебуває до ста людей.

Сім'ї з дітьми були евакуйовані примусово ще в травні 2023 року. Але минулого літа батьки й діти з'являлися в населених пунктах громади. Як вони пояснювали працівникам адміністрації, приїжджали то відвідати бабусю, то прополоти город.

У чотирьох населених пунктах громади, де залишаються люди, відсутня електроенергія: це Дворічна, Західне, Фіголівка, Відрадне. В інших електропостачання відновлено в січні 2023 року завдяки великобурлуцьким енергетикам.

Громада має генератори, прилади працюють на вулицях населених пунктів, щоб ними могли скористатися люди.

"Дворічна постійно піддається обстрілам, там перебувати небезпечно. Військові зазвичай не дозволяють туди їхати, але люди там є. Навіть є такі, хто повертається назад після того, як отримав поранення. Хоча ми постійно ведемо з ними розмову про небезпеку перебування вдома", - зазначила Турбаба.

Ті, хто залишається на території Дворічанської громади, регулярно отримують продуктові набори.

Через постійні обстріли великих відновлювальних робіт у Дворічанській громаді не проводять, лише допомагають ліквідовувати наслідки руйнувань.