1 липня близько 18:00 на вулиці Академіка Павлова у Харкові затримано п'яного водія та пасажирку, яка намагалася дати хабар. Про це повідомили у поліції.

Патрульні зупинили автомобіль Volkswagen для перевірки. Під час спілкування з водієм інспектори помітили ознаки алкогольного сп'яніння. Водій погодився пройти тест на алкоголь, результат показав 1,77 проміле, що значно перевищує допустиму норму. Незважаючи на незгоду з результатом, чоловік відмовився від повторного огляду в медичному закладі.

За даними поліції, пасажирка автомобіля спробувала дати хабар патрульним. Жінка запропонувала 15 000 гривень за те, щоб водія не притягували до відповідальності. Вона проігнорувала неодноразові попередження про кримінальну відповідальність за такі дії.

За ст. 369 Кримінального кодексу України, за пропозицію хабара загрожує один із видів покарання:

  • штраф від 17 000 до 68 000 грн;
  • обмеження волі на строк від двох до чотирьох років;
  • позбавлення волі на строк від двох до чотирьох років.

Патрульні викликали на місце події слідчо-оперативну групу для фіксації обставин. Водія відсторонили від керування транспортним засобом та склали на нього адміністративний протокол за частиною 1 статті 130 КУпАП (Керування транспортним засобом у стані сп'яніння).

Штрафи за керування машиною в нетверезому стані:

 

  • за перше таке порушення передбачений штраф 17 000 гривень та позбавлення права керування на 1 рік;
  • у разі повторного порушення протягом року - штраф 34 000 гривень та позбавлення права керування на 3 роки;
  • якщо водій втретє за рік сяде за кермо напідпитку, йому загрожує штраф 51 000 гривень та позбавлення права керування на 10 років.