Як повідомив заступник начальника Головного управління ДПС у Харківській області Олег Німий, станом на 1 липня 2024 року в Єдиному Реєстрі волонтерів зареєструвалося 877 громадян, які проживають у Харкові та області. 

Чиновник розповів, що Реєстр волонтерів існує ще з 2014 року. Однак, стрімке зростання кількості зареєстрованих у ньому волонтерів відбулося протягом 2022 та 2023 років. За перше півріччя 2024 року зареєструвалося 155 осіб.

"На вебпорталі ДПС України створено банер "Для волонтерів".  У цьому банері, зокрема, розміщені: нормативно-правові акти, Заява про включення до Реєстру та інформаційні матеріали.  Подати заяву можна через Електронний кабінет у будь-який зручний час. Включення до Реєстру волонтерів здійснюється протягом одного робочого дня", - наголосив Олег Німий.

Реєстр волонтерів - база, що містить дані про волонтерів, які допомагають захисникам і постраждалим від війни ще з 2014 року. Реєстр ведеться Державною податковою службою.

Реєстр необхідний для волонтерів, які збирають кошти на благодійність на свої особисті картки. Згідно з Податковим кодексом суми коштів, які збирає волонтер, не включатимуться до його щорічного оподатковуваного доходу. Важливо, щоб кошти, одержувані волонтером, були зібрані на спеціальний рахунок або картку, а також, щоб витрати на благодійність були документально підтверджені.

Реєстрація не обов'язкова, основна її мета - уберегти волонтера від несправедливих звинувачень і мінімізувати ризики в питаннях оподаткування.