Харків'яни високо оцінюють роботу місцевих комунальників і міського транспорту, критично ставляться до роботи поліції та сфери освіти, але загалом вважають, що справи в місті розвиваються в правильному напрямку. Такі дані соціологічних досліджень, які у квітні-травні 2024 року провела соціологічна група «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

У якому напрямку йдуть справи в Харкові

Приблизно дві третини опитаних харків'ян - 62% - вважають, що справи в Харкові розвиваються у правильному напрямку. 22% вважають, що в неправильному, 16% не змогли відповісти.

Загалом Харків посідає третє місце серед обласних центрів України за рівнем оптимістичності городян.

ЖКГ: вода і тепло

Три чверті опитаних харків'ян - 77% - оцінили водопостачання на «відмінно» і «добре». Лише 8% оцінили його як погане і жахливе.

Майже дві третини харків'ян - 62% - оцінюють роботу тепловиків на «відмінно» і «добре». Ще 16% - «задовільно». Лише 11% вважають, що опалення в Харкові - погане і жахливе. 

Вивезення сміття

Харків - лідер серед міст України в питанні оцінки вивезення сміття, причому з величезним відривом від другого місця. 85% опитаних городян оцінюють цю послугу на «відмінно» і «добре». Оцінку «погано» і «жахливо» поставили тільки 6%.

Світло і газ

Електропостачання на «добре» і «відмінно» оцінюють 42% харків'ян. Це найнижчий показник у країні. Оцінки «погано» і «жахливо» дали 26% городян, і це найвищий показник у країні. Очевидно, такі оцінки пов'язані з вимкненням світла, оскільки російські обстріли зруйнували енергетичну систему регіону.

До постачання газу особливих претензій немає. 82% городян оцінюють його на «відмінно» і «добре».

Вуличне освітлення

Вуличне освітлення в Харкові на «добре» і «відмінно» оцінили 29% респндентів. Але слід зазначити, що після ударів по енергетичній інфраструктурі Харківської області та країни загалом у Харкові ліхтарі не вмикають.

Транспорт

У Харкові, за оцінкою респондентів, практично немає проблем із громадським транспортом: 69% харків'ян оцінюють роботу транспорту на «відмінно» і «добре». Ще 17% вважають роботу транспорту задовільною.

Харків посідає третє місце за рівнем позитивної оцінки роботи транспорту городянами. 
 

Дороги

Думки щодо стану доріг розділилися. Тих, хто оцінює його як відмінний і хороший, і тих, хто вважає його поганим і жахливим, приблизно однаково - 33% і 29% відповідно. Решта вважають стан доріг задовільним або ж вагалися з відповіддю. За оцінкою стану доріг Харків посідає четверте місце.

Бомбосховища

Лише 13% харків'ян вважають міські бомбосховища хорошими і відмінними; 35% - поганими і жахливими. 

 

ЦНАП

Роботою Центру надання адмінпослуг задоволена третина харків'ян - 32%. Тільки 12% вважають його роботу поганою і жахливою. Але майже третина - 28% - вагалися з відповіддю. Це може вказувати на те, що ця частина городян або не користувалася послугами Центру, або користувалася вкрай рідко і не змогла сформувати свою думку про його роботу.

Школи та дитсадки

Третина харків'ян - 32% - оцінюють роботу шкіл як погану і жахливу. Як хорошу і відмінну - лише 15%. Нагадаємо, всі школи в місті працюють в онлайн-режимі. Очне навчання організовано тільки в приміщеннях метро, розрахованих на 2 400 учнів, і в першій в Україні підземній школі, розрахованій на 900 осіб.

Невисоко харків'яни оцінюють і роботу дитячих садків: 9% опитаних - «добре» і «відмінно», 23% - «погано» і «жахливо». Але 60% заявили, що їм послуга не доступна або ж вони вагаються з відповіддю. Такі дані відображають ситуацію, в якій опинилася дошкільна освіта в Харкові: дитячі садки від початку війни закриті. За рівнем позитивної оцінки роботи шкіл і дитячих садків Харків посідає останнє місце.

Медицина

Харків'яни загалом задоволені рівнем медичних послуг. На «добре» і «відмінно» їх оцінили 42% респондентів. Ще 29% вважають їх задовільними. 

 

Поліція

Роботу поліції харків'яни переважно оцінюють на «добре» і «задовільно» - 52%. Лише 8% респондентів поставили копам «відмінно». Тих, хто вважає роботу поліції поганою і жахливою, теж не особливо багато - 17%.

Доступ для людей з інвалідністю

Доступ для людей з інвалідністю харків'яни оцінюють не настільки високо, як роботу ЖКГ: 31% вважає його поганим і жахливим. Хорошим і відмінним - 16%. 

Соціальний захист

Щодо соцзахисту думки харків'ян розділилися в рівних частках: 26% поставили «добре» і «відмінно», 26% - «задовільно», 26% - «погано» і «жахливо». Решта вагалися з відповіддю або повідомили, що їм соцпослуги не доступні.

Опитування проводилося в 21 обласному центрі України за винятком тимчасово окупованих територій. Херсон був виключений із вибірки через безпекову ситуацію, яка унеможливлювала особисте опитування. В опитуванні брали участь 16 800 респондентів. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%.