Понад 2000 жителів Харківської області отримали відмову в компенсації за програмою "єВідновлення" за зруйноване житло. Про це повідомили в Харківській обласній військовій адміністрації.

За держпрограмою "єВідновлення" людям виплачують компенсацію залежно від ступеня руйнування житла. Як подати заяву на виплату - читайте тут.

Станом на сьогодні максимальна сума відшкодування за ремонт пошкодженого житла становить 350 тисяч гривень для квартир і до 500 тисяч гривень — для приватних будинків.

За класифікацією компенсації поділяються на:

  • ремонт категорії А (коли сума компенсації не перевищує 200 тис. грн., виплата буде здійснена одним платежем);
  • ремонт категорії Б (виплата у 2 етапи: 70% від загальної суми сплачуватиметься одразу, решта 30% — після проведення певного обсягу робіт і верифікації комісією).

Що робити власникам зруйнованого житла, яким відмовлено у компенсації

Найчастіше люди не отримують компенсацію, оскільки не внесли необхідні дані житла до Державного реєстру прав (ДРП). Таким людям доведеться звертатися до суду, щоб отримати виплату. Про це ЗМІ розповіла голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

За її словами, частина людей намагається відновити правоустановчі документи, тому що у багатьох вони або згоріли, або були втрачені. Тому важливо, щоб ДРП мав відповідний запис. 

Шуляк підкреслила, що суди зазвичай виносять такі рішення на користь позивачів.

"єВідновлення" Харківщини у цифрах:

► від початку дії програми жителі області подали 34 409 заявок на компенсацію ремонту;

► понад 19 000 людей уже отримали гроші;

► мешканцям Харківщини нарахували понад 1,7 млрд гривень;

► у 34 громадах Харківської області було сформовано 2209 сертифікатів на компенсацію на суму 3 млрд. 198 млн. грн;

► житловими сертифікатами вже скористалися понад 670 отримувачів компенсації;

► найбільше заявок надійшло від жителів Ізюмщини, Харківського та Чугуївського районів.

Заявки на "єВідновлення" можна подавати в "Дії", офлайн у ЦНАПах, а також у нотаріуса. Суму виплат в усіх випадках встановлює спеціальна комісія.