Російські війська застосовують отруйний газ на Куп'янському напрямку. Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповів Сергій Філімонов - заступник начальника розвідки батальйону "Вовки Да Вінчі" імені Дмитра Коцюбайла.

За його словами, росіяни запускають на позиції ЗСУ кілька дронів. Перший дрон кидає в бліндаж або окоп газ. Розрахунок будується на тому, що бійці, які задихаються від газу, виберуться з укриттів, і тоді їх можна буде закидати з дронів гранатами. Якщо бійці ЗСУ починають проводити евакуацію, то російські військові кидаються на штурм і в разі успіху закріплюються на досягнутих позиціях. Таким чином вони можуть відвоювати 50-100 метрів.

Сергій Філімонов зауважив: протидіяти такій тактиці можна, якщо наші бійці мають протигази, а оборонні укріплення мають додаткові приховані шляхи пересування. Оборонні позиції, за словами бійця "Вовків Да Вінчі", потрібно ретельно маскувати, а проти безпілотників активно використовувати противодронні гармати.

Застосування хімічної зброї заборонено міжнародною конвенцією, яку було ухвалено 1997 року. РФ також є учасником цієї міжнародної угоди. 

Філімонов додав: тактика росіян на Куп'янському напрямку схожа з тією, що вони використовували під Бахмутом. Йдеться про так звані "м'ясні" штурми, коли вони відправляють уперед зеків, а за ними можуть іти регулярні війська, а можуть і не йти. Тобто ув'язнені займають позиції, а збройні сили просто керують артилерією, розвідкою тощо.

Із середини літа російське командування концентрувало сили на Куп'янсько-Лиманському напрямку. Тут зібрали до 110 тис. особового складу. Війська РФ, за оцінкою українського міністерства оборони, намагалися повернути втрачені раніше в Харківській області позиції і відвернути частини ЗСУ з інших ділянок загального фронту.

Начальник прес-служби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш сьогодні повідомив, що українські війська дали серйозну відсіч росіянам на Куп'янсько-Лиманському напрямку, і "отримавши по зубах, противник відмовився наступати та вдався до облаштування своїх позицій".

Водночас заступник міністра оборони України Ганна Маляр в ефірі телемарафону повідомила, що армія РФ готує новий наступ на Куп'янсько-Лиманському напрямку, комплектує резерви: частину підрозділів заводить із території РФ, частину перекидають із Білорусі. Підтягуються насамперед десантно-штурмові бригади.

Куп'янськ і Куп'янський район щодня обстрілюють. У частині району проводиться обов'язкова евакуація. Але далеко не всі погоджуються виїжджати з небезпечної зони.