38-річна мешканка села Старовірівка Куп'янського району під час тимчасової окупації села російськими військами збиралася вчити дітей російською мовою. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

За даними слідства, у серпні 2022 року вона добровільно погодилася обійняти посаду "в.о. директора" в незаконно створеному окупантами навчальному закладі - "Державному бюджетному освітньому закладі “Середня загальноосвітня школа с. Грушівка”.

На цій посаді колаборантка збирала списки вчителів, згодних співпрацювати з ворогом, призначала їх на посади та впроваджувала освітні стандарти країни-агресора. За її вказівкою в новому навчальному році викладання в ліцеї мало бути виключно російською мовою, а оцінювання знань учнів - за 5-бальною системою, що використовується в РФ.

Напередодні нового навчального року зловмисниця навіть встигла отримати від окупантів партію надрукованих російських підручників з предметів "Російська мова", "Історія Росії", "Суспільствознавство" тощо, які містили викривлену інформацію, що заперечувала українську ідентичність і суверенітет.

Напередодні деокупації колаборантка втекла з Куп'янщини і зараз переховується на непідконтрольних територіях. СБУ оголосило їй заочну підозру за ч. 3 ст. 111-1 КК (колабораціонізм у формі впровадження освітніх стандартів країни-агресора).

Такі дії караються:

  • виправними роботами на строк до 2 років;
  • або арештом на строк до 6 місяців;
  • або позбавленням волі на строк до 3 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.