Коньяк – це міцний спиртний напій з винограду, сорти якого визначені законом, вирощеного на певній території, що двічі дистильований і провів у бочці не менше двох років. Перед тим як купити коньяк, варто дізнатись про його історію і особливості щоб точно обрати те, що буде смакувати.
За законом коньяком може називатись тільки алкогольний напій, виготовлений у Франції в одноіменному місті. Саме тому коньяки виготовлені в Арменії, Азербайджані, Грузії, Молдавії - бренді.
Географія виробництва коньяка
Місто Коньяк знаходиться на заході Франції. Завдяки сприятливому клімату і і річці, що протікає містом, цей регіон є досить вдалим для вирощування винограду.
Історія коньяка
Перша згадка про поселення дома сучасного Коньяку належить до часів римлян. Немає особливих підстав сумніватися, що саме вони розбили тут перші виноградники. У раннє Середньовіччя виноградарство у цих місцях, як і скрізь у Франції та взагалі в Європі, концентрувалося навколо монастирів. Все найцікавіше починається у XII столітті.
Саме в цьому регіоні розташовувався великий морський порт, через який шла торгівля з іншими країнами. Основним продуктом експорту була сіль, а основними покупцями - голландці, які згодом почали купувати місцеве вино. Оскільки вино погано переносить транспортування морем, голландці стали дистилювати його. Так виникло поняття “палене вино” - brandewijn. Саме від цього слова походить слово «бренді». До речі чималу роль в історії коньяку відіграло протистояння католиків та протестантів. Щоб простежити за ним, ми переносимося у XVI століття.
Саме в цей період у Франції і Нідерландах були війни між католиками і протестантами. В результаті цих подій багато голландців емігрувало до Франції, в регіон Шаранту. Там голландці починають самі дистилювати вино, розвивають технології і торгують бренді з Коньяку.
Голландська «лафа» закінчується 1665-го, коли фактичний прем'єр-міністр при «королі-сонці» Людовіку XIV Жан-Батист Кольбер вводить високі мита для іноземних торгових суден на захід у французькі порти та вихід із них. Голландці втрачають фактичну монополію торгівлю французькими товарами. Потім завдяки розвитку Франції, суднобудівництва і технології виробництва коньяка у світі потроху дізнаються про такий вид напою.
Сама назва “коньяк” була офіційно затверджена у 1909 році. Тоді ж було виділено 6 регіонів виробництва продукту. На сьогодні ці 6 субзон виглядають наступним чином:
- Grande Champagne (Гран Шампань)
- Petit Champagne (Пті Шампань)
- Borderies (Бордери)
- Fins Bois (Фен Буа)
- Bons Bois (Бон Буа)
- Bois Ordinaires (Буа Ордінер)
Також були виділені сорти винограду, із яких дозволено робити коньяк:
- юньі блан ( треббиано)
- фоль бланш (пікпуль)
- коломбар
- монтіль
- мелье сен-франсуа
- семійон
Обрати справжній коньяк із Франції ви можете в інтернет-магазині hlibvino.com.ua. “Хліб і вино” пропонують широкий вибір та високу якість алкоголю.
Зловживання алкоголем шкодить вашому здоров'ю