Твердий сир — один зі спірних продуктів серед дієтологів. Часто під час вибудовування плану дієт намагаються виключити цей продукт з раціону. Причинами цього стають велика концентрація калію та лактози при достатньо великій жирності.

Screenshot-1

Проте користь для здоров’я можна теж знайти — коштує продукт відносно недорого, тож його можна потрохи вводити у меню. Наприклад, на сир твердий ціна у магазині novus.online складає у середньому 400 гривень за кілограм. 

Чому не варто боятися сира: головні причини

Вважається, що головний недолік — це велика кількість калію, яка призводить до гіперкалімії або надлишку мікроелемента. У більшості сортів сиру в 100 грамах є близько від 10 до 25% від добової норми. Наприклад, у такій самій кількості банана склад калію навіть більше.

Найменш калорійними серед сирів є м’які сорти. Вони мають мінімальну кількість калорій. У порівнянні з цим фета чи моцарела навіть легші за шматок лосося. Серед твердих сортів виділити можна пармезан з м’яким пряним смаком. Тож через твердий сир ви не наберете зайві кілограми. 

Який сир обрати для вашого повсякденного раціону?

Найкращий варіант сиру з лікарськими властивостями — це продукти з овечого або козячого молока. Їхні переваги:

  • не містять лактози, яка часто викликає алергічну реакцію;
  • велика кількість корисного білка, який використано в побудові м'язів;
  • достатня концентрація вітамінів В, С, пробіотиків тощо.

Серед більш класичних сирів виділяються пармезан і чедер. Перший з них має багато жирів та білку, кількість кальцію та фосфору достатня для щоденних норм. Кількість лактози в процесі вилежування зменшується.

Хоча чедер містить більше лактози, він має і багато вітамінів та мікроелементів. Серед них — вітаміни групи A, В, Е, бета-каротин, марганець, магній, залізо тощо. Сир вилежується досить довго, через це смакові якості значно покращуються. Тож ви без проблем можете використовувати твердий сир у раціоні, не відмовляючись від своїх звичок та вподобань у їжі.