Аналітики назвали цілі наступу РФ у Харківській області. Російські війська почали наступ на півночі Харківської області 10 травня. Станом на 14 травня бої тривають у прикордонних районах і в районі міста Вовчанська

На думку керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, підрозділи РФ прагнуть "напівокружнити" Харків із північного, східного та західного боку. Війська заходять в область для відволікання ЗСУ і просування вглиб.

На думку експерта, глобальна стратегічна мета операції РФ полягає в розтягуванні лінії оборони ЗСУ в районі міста Часів Яр і на Покровському напрямку в Донецькій області. Росіяни сподіваються, що військове командування в Києві віддасть пріоритет захисту Харківської області навіть на шкоду обороні Донбасу. У Донецькій області є потужні укріпрайони в Слов'янську і Краматорську, але якщо їх прорвуть, до Харківської області підійдуть уже зі сходу, вважає експерт.

Також цей аналітик заявив, що якщо росіяни зможуть розвинути успіх, вони продовжать бої в Харківській області та перекинуть підкріплення з інших частин фронту.

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що мета наступу РФ - відтягнути ЗСУ не стільки з Покровського і Курахівського, скільки з Куп'янського напрямку. ЗС РФ давно прагнули відрізати логістику української армії в цьому районі.

Жданов вважає, що Харків є символом для Путіна - першою столицею радянської України. Однак станом на 13 травня експерт не бачить, щоб росіянам вистачало сил і засобів підійти ближче до міста.

Бої в Харківській області тривають. Цивільна влада регіону та військові називають ситуацію складною, але контрольованою. У зведенні Генштабу ЗСУ вказуються основні напрямки бойових дій:

  • Нова Товолжанка (РФ) - Вовчанськ;
  • Шебекіно (РФ) - Вовчанськ;
  • Гатище - Вовчанськ;
  • Муром - Стариця;
  • Стрілеча - Глибоке;
  • Пильна - Глибоке;
  • Глибоке - Липці. 

Тривають бої за Вовчанськ. За даними голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, росіяни намагаються використовувати різні тактики, узяти місто в напівоточення або оточення. ЗСУ цьому протидіють. Окремі групи російських військових заходили зі східного та південного напрямків, але їх одразу знищували.

Загалом на півночі Харківської області війська РФ за добу втратили 164 людини та 25 одиниць техніки.

Також війська РФ намагаються прорватися до Липців. В американському аналітичному центрі "Інститут з вивчення війни" (ISW) вважають, що взяття Липців дасть змогу росіянам підвести артилерію для регулярних обстрілів Харкова, як це було 2022 року.

Заступник директора Інституту стратегічних і оборонних досліджень у Франції Тібо Фуйє вважає, що наступ на Харківську область матиме малозначний вплив на повномасштабну війну загалом. Бойові дії перебувають у тактичному глухому куті.

Використано матеріали видання "Фокус"