Експерти ООН підтвердили, що росіяни в січні 2024 року обстрілювали Харків ракетами з Північної Кореї, передає Reuters.

Удар по Харкову росіяни завдали 2 січня. Тоді загинула жінка, було поранено 44 людини. Серед них - п'ятеро дітей. 

У звіті спостерігачів ООН ідеться, що уламки боєприпасів, зібрані в Харкові після цього удару, належали північнокорейській балістичній ракеті серії Hwasong-11. Таким чином це - порушення ембарго на постачання зброї, накладеного на Північну Корею з 2006 року.

Про те, що по місту били ракетою північнокорейського виробництва, говорив ще в січні Генеральний прокурор України Андрій Костін. Костін тоді повідомляв, що таких самих висновків дійшли і військові експерти з міжвідомчої робочої групи при Офісі генпрокурора. 

Раніше, 21 грудня 2023 року, посол США при НАТО Джуліан Сміт повідомляла про наявність даних, підтверджених супутниковими знімками, що КНДР поставила в Росію тисячу контейнерів із військовим обладнанням і снарядами.

4 січня координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі розповів, що РФ використовувала для ударів по Україні придбані у Північної Кореї балістичні ракети. 9 січня 47 країн у спільній заяві засудили постачання Північною Кореєю балістичних ракет Росії. 10 січня використання північнокорейських ракет РФ засудили члени Радбезу ООН.

Однак і після цього РФ продовжила використовувати боєприпаси з КНДР для обстрілу Харківської області. Керівник Слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов у середині лютого повідомляв, що на території фермерського господарства в селищі Вовчанські Хутори після мінометного обстрілу знайшли фрагмент детонатора до артснаряду, і написи на ньому були корейською мовою.