Частину харківського екопарку буде відкрито для відвідувачів уже у червні, йдеться про "Долину альпак". Про це "Суспільному" розповів засновник екопарку Олександр Фельдман.

За його словами, альпакова ферма, яка знаходиться з іншого боку траси, має відкритися з літа. Там усі розмінують та повернуть тварин. Цю частину екопарку матимуть можливість відвідувати люди. Планується повернути безкоштовні автобуси із площі Свободи.

У центральній частині екопарку складність розмінування пов'язана із пошкодженими деревами.

"Постраждали багато дерев, які падали на вольєри. Складність у тому, щоб дерево підняти і зрозуміти — чи заміновано воно чи не заміновано. Там, де вольєр людиноподібних мавп, лежить величезна протитанкова міна. Навіть сапери не знають, що з цим робити. Підірвати - ми втратимо ще одну будівлю. А витягнути - дуже небезпечно", - зазначив Фельдман.

Він додав, що багато російських мін залишилося на деревах. Буває так, що сапери пройшли якесь місце, нічого не знайшли, а згодом там виявляється міна, яка впала з дерева чи куща. Фельдман додав, що вони намагатимуться повернути до Харкова не лише альпак, а й інших тварин, зробити міні-парк. Центральну частину відновлюватимуть у міру розмінування.

Екопарк знаходиться у селищі Лісове в районі окружної дороги. До війни він був одним із популярних місць відпочинку харків'ян, поєднуючи в собі зоопарк та паркові зони. З перших днів вторгнення РФ парк зазнавав обстрілів з боку російських військ. 7 березня там загинули двоє працівників, які приїхали годувати тварин. Пізніше російські снаряди вбили ще одного співробітника парку та підлітка, всього з початку вторгнення загинуло п'ять співробітників. Багато тварин загинуло від обстрілів, від страху чи втекло, але більшу частину вдалося врятувати та вивезти або до харківського зоопарку, або до інших міст.