У Харкові працювала банда шахраїв. Вони збирали гроші з чоловіків, охочих виїхати за кордон, а потім кидали їх посеред траси. Як повідомили в поліції, таким чином аферисти обдурили більше 30 осіб на суму понад 1,5 млн грн.

Молодий 19-річний хлопець створив колл-центр, співробітники якого обіцяли чоловікам призовного віку зробити документи для перетину кордону за системою "Шлях" (дозволяє легально перетнути кордон, призначена насамперед для волонтерів).

Замість цих документів клієнтам видавали фальшивки: "ліцензію" та статистичну довідку. Потім чоловіків нібито везли до кордону, але висаджували посеред траси і залишали там.

Організатору схеми повідомлено про підозру у шахрайстві. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Трьох його спільників заарештували.

Раніше прокуратура викрила харків'янина, який організував незаконну схему переправлення чоловіків за кордон. "Клієнтів" переправляли до Молдови поза пунктами пропуску.

На час дії воєнного стану в Україні чоловікам від 18 до 60 років заборонено виїжджати за кордон. За даними спікера Держприкордонслужби України Андрія Демченка, з початку російського вторгнення прикордонники затримали близько 4 тисяч осіб, які намагалися покинути межі країни за допомогою підроблених документів або незаконних схем.

У Держприкордонслужбі зазначили, що порушникам правил перетину кордонів загрожує адміністративна відповідальність, а в деяких випадках - і кримінальна.