До довічного ув'язнення заочно засудили 49-річного російського командира, який наказував розстрілювати машини на окружній Харкова. Про це повідомили в прокуратурі.

Засуджений - заступник командира з військово-політичної роботи 25-ї окремої мотострілецької бригади 6-ї армії Західного військового округу РФ. Напередодні 24 лютого 2022 року він був призначений командиром батальйонної тактичної групи.

Вранці 24 лютого на окружній дорозі Харкова військові РФ зупинили цивільні автомобілі та наказали людям розвертатися. Однак ті відмовилися, прагнучи виїхати у безпечне місце. Тоді російський командир віддав злочинний наказ відкривати вогонь на ураження по машинах з цивільними.

Деякі російські військові відмовились виконувати злочинний наказ, попросили людей залишити автівки та вийти. 51-річна жінка з 29-річною донькою зупинились, російські військовослужбовці допомогли їм сховатись, проте їх побачили інші російські військові, які були готові виконувати злочинний наказ. Вони почали стріляти по своїх та жінках.

Дівчина побігла до своєї машини та побачила солдата РФ, який допомогав їй. Він з пораненням повз по землі. Вона посадила його в автівку, рятуючи життя.

Внаслідок цього загинули старша жінка та російський військовий. Також були поранені 29-річна дівчина та двоє цивільних - 48-річний чоловік і 61-річна жінка.

Встановлено, що засуджений раніше брав участь у війні РФ проти Грузії 2008 року та забезпеченні незаконного "референдуму" в окупованому Криму.

Він відбуватиме довічне ув'язнення з моменту затримання.