Взимку 15 тисяч жителів селища Слобожанське можуть залишитися без опалення, пише Kharkiv Today.

Слобожанське розташоване недалеко від Зміївської ТЕС. Ця електростанція була містоутворюючим підприємством для селища і головним джерелом тепла для місцевих жителів. Зі станцією були пов'язані й інші комунальні служби - подача води та каналізація. Наразі в селищі проживає близько 15 тис. осіб, кілька тисяч із яких - переселенці.

22 березня 2024 року російські війська ракетними ударами зруйнували всі енергоблоки теплоелектростанції. Через тиждень завдали ще одного удару. Станцію зруйновано.

Голова наглядової ради ПАТ «Центренерго» Андрій Гота заявив, що на відновлення ТЕС можуть знадобитися роки. Поки що в селищі вдалося налагодити тільки водопостачання та водовідведення.

У селищній раді замовили проект котельні за 3 млн грн. За попередніми оцінками, потрібно ще понад 140 млн грн для її будівництва, прокладання газових труб і підключення обладнання. Встановити індивідуальне опалення в кожну квартиру, за попередніми висновками «Харківгазу», неможливо, бо немає відповідних потужностей магістральних і внутрішньобудинкових мереж. Таке опалення коштуватиме дорожче, ніж централізоване.

Лише кілька підприємств, розташованих в окремих будівлях, мають альтернативні системи опалення. Але забезпечити теплом усі 120 багатоквартирних будинків у селищі вони не в змозі.

Побудувати нову систему опалення власними силами селище не може. Селищна рада Слобожанського надіслала звернення до Міністерства інфраструктури та Кабміну, але відповіді поки що не отримала. Селищний голова Слобожанського Дмитро Діхтяр вважає, що якщо розмерзнеться система, селище просто перестане існувати.

Слобожанське вже не вперше переживає проблеми з роботою опалювальної системи. До 2015-го станція працювала на антрациті з Донбасу, після початку військових дій у регіоні поставки припинилися. Тоді опалювальний сезон у селищі почався з величезним запізненням, але кілька блоків ТЕС перевели на інший сорт вугілля. У 2022 році з постачанням вугілля знову виникли труднощі, тому Зміївська ТЕС перейшла на газ - дорожче паливо. До середини осені ТЕС разом зі Слобожанським були відключені від газопостачання за борги. Проблему вдалося розв'язати тільки на початку грудня, коли температура у квартирах вночі знижувалася до 6 градусів тепла.