"Очевидно, що ми повинні активізувати роботу з прийняття закону про метрополітени під егідою "Євро-2012", - заявив 22 травня в Харкові, в ході огляду споруджуваної станції метро "Олексіївська", голова Верховної Ради Володимир Литвин. За його словами, добре, що місцеві влади знайшли можливість продовжити будівництво метро у Харкові. "Можна було послатися на те, що не прийнятий держбюджет, і зупинити будівництво метро, але вони не зробили цього", - зазначив В. Литвин.

За його словами, відвідавши станцію метро "Олексіївська", він переконався, що рішення про виділення 250 млн.грн. на будівництво метро, яке закладено в держбюджеті, має бути виконане. Кошти повинні приходити вчасно і регулярно та повинні бути освоєні в 2010 р. "І на наступний рік потрібно передбачити кошти на будівництво, а також прийняти програму розвитку метрополітенів в Україні до 2015 р.", - зазначив В. Литвин.

За словами В. Литвина, законом про метрополітени має передбачатися державна політика в цій сфері, відповідна фінансова база, питання регулювання власності та експлуатації, а також питання ціноутворення.

Довідка "SQ". Харківський метрополітен посідає друге місце в Україні за протяжністю (35,59 км), а також за кількістю перевезених пасажирів (у середньому близько 800 тис. на добу). У харківському метро 28 станцій, рухомий склад - 321 вагон.

В. Литвин 22 травня перебував у Харкові з робочою поїздкою.