Харківська обласна митниця поширила заяву щодо публікації прес-служби Рахункової палати про виявлені факти неефективного використання коштів державного бюджету та міжнародних організацій, виділених на обладнання пунктів пропуску на україно-російському кордоні в Харківській області. Як повідомили "SQ" у прес-службі митниці, Рахункова палата проводила у вересні-жовтні 2010 р. аудит використання коштів, виділених на забезпечення діяльності пунктів пропуску через кордон у 2008 р. - першому півріччі 2010 р., і надала акт, у якому не було інформації про бюджетні порушення.

В опублікованій палатою інформації заявлено, що "Держприкордонслужба і Держмитслужба отримали 48 млн.грн. з державного бюджету і 30 млн.грн. від міжнародних організацій на реконструкцію приміщень і придбання сучасних засобів контролю". За даними митниці, вона не отримувала коштів міжнародних організацій, кошти держбюджету на реконструкцію приміщень також не виділялися.

Згідно заяви митниці, Рахункова палата віднесла до неефективно використаних засобів вартість обладнання, яке не використовувалося через те, що вичерпало свій ресурс або перебувало в ремонті, а також обладнання, яке планується встановлювати в пунктах пропуску, реконструкція яких запланована на 2011 р.

На митниці також не погодилися із заявою Рахункової палати, що "на зниження рівня надходжень до бюджету від сплати митних платежів у 2009 р. порівняно 2008 р. на 13,1% вплинули і територіальні органи митної та прикордонної служби, які не забезпечують належні умови роботи". Митники заявили, що причиною зниження платежів стала світова економічна криза.