Уже цього року в органів місцевого самоврядування відберуть можливість регулювання тарифів на послуги ЖКГ. Про це 16 червня у Харкові повідомила перший заступник голови Адміністрації президента України, виконавчий секретар Комітету з економічних реформ Ірина Акімова.

"У програмі економічних реформ 2010-2014 рр. Зроблено крок щодо врегулювання тарифної політики, у т.ч. у сфері ЖКГ. Питання регулювання тарифів буде переданий на центральний рівень. Для цього буде створений незалежний регулятор послуг ЖКГ. Це, наприклад, як НКРЕ (Національна комісія регулювання електроенергетики - "SQ") на енергетичному ринку", - повідомила І. Акімова.

За її словами, новий орган буде, зокрема, забезпечувати рівний доступ для приватного бізнесу і комунальних підприємств у наданні послуг житлово-комунальної сфери. "На регіональному рівні вже є успішні проекти в рамках державно-приватного партнерства, коли при існуючих тарифах приватні компанії беруть якісь функції, наприклад, на прибирання території, і роблять це краще і дешевше, ніж державні. А в деяких регіонах приватний бізнес хоче вийти на цей ринок, але місцеві чиновники не пускають підприємців, користуючись відповідними нормативними актами. Ось завдання номер один - дати доступ до ринку ЖКГ приватному бізнесу, оскільки він зацікавлений знижувати витрати на надання послуг, адже від цього залежить його прибуток", - зазначила І . Акімова.

Крім цієї функції, незалежний регулятор буде також здійснювати контроль за тарифами. "Наприклад, в цьому регіоні вартість гарячої води така. Що туди входить? Якщо подивитися в структуру розрахунків, то можна взятися за голову, тому що туди включають відрядження, величезні втрати, які виникають під час поривів, і т.д. Незалежний регулятор повинен визначити ринковий рівень тарифу, але він не буде максимальним, яким можна покрити всі. Це буде якийсь середній рівень. Є спеціальні методики розрахунку, які кажуть: якщо ви до цього рівня доходите, то ви не отримаєте прибутку, але якщо ви знижуєте витрати , то у вигляді прибутку ви отримаєте різницю. Ось цей стимул щодо зниження витрат на надання послуг ЖКГ можна ввести через формулу розрахунку тарифів", - відзначила І. Акімова.

За її словами, законопроект про незалежне регуляторі вже підготовлений і зараз проходить стадію консультацій і обговорень. Як повідомила І. Акімова, законопроект буде розглянутий у цьому році, оскільки "стоїть завдання почати введення регулятора в 2010 р.".

При цьому виконавчий секретар Комітету з економічних реформ заявила, що напевно ця законодавча ініціатива зіткнеться з неприйняттям на рівні регіонів. "Опір буде. Ця реформа болюча для тих груп, які виявляться зачеплені фінансово, болюча для бюрократів, частина з яких хоче займатися корупційними оборудками, чого тут гріха таїти. Тут є різні способи боротьби. Але головне - наявність політичної волі. Зараз є величезна політична воля з боку президента, єдності його позиції та виконавчої влади. Також є більшість у парламенті, яка готова проводити непопулярні закони. Наявність політичної волі - не гарантія, але потужний інструмент зміни мислення тих службовців, які не готові до реформаторської діяльності", - зазначила І . Акімова.

Довідка "SQ". Програма економічних реформ на 2010-2014 рр. "Багате суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна країна" розроблена і схвалена Комітетом з економічних реформ при президентові України. Вона буде реалізовуватися у три етапи: 2010 р., 2011-2012 рр. і 2013-2014 рр.

2 червня президент України Віктор Янукович оголосив про початок реалізації першого етапу економічних реформ.

І. Акімова знаходиться 16 червня з робочою поїздкою у Харкові. У її програмі - участь у засіданні Харківського регіонального комітету з економічних реформ та зустріч зі студентами НТУ "ХПІ".