"Нові тарифи на теплопостачання не покривають витрат на виробництво в Харківській області тепла", - заявив 10 лютого журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Валентин Дулуб. За його словами, нова вартість Гкал встановлена для 11 із 19 підприємств з теплопостачання: місцеві ради вже затвердили тарифи. У середньому тарифи підвищені на 10%, а для КП "Харківські теплові мережі" - на 14,7%.

Як зазначив заступник губернатора, за жовтень-листопад 2010 р. теплопостачальні підприємства отримали 168 млн.грн. збитків. Прогноз на січень-квітень, з урахуванням уже нових тарифів, показав, що збиток складе 233 млн.грн. "Загальний збиток наших теплопостачальних підприємств тільки за цей опалювальний сезон складе 429 млн.грн. З цього питання ХОДА направила звернення до Кабміну. Підготовлено розрахунки та протоколи про різницю в тарифах. Ми розраховуємо на те, що буде або постанова Кабміну, або рішення Верховної Ради про внесення змін до держбюджету для фінансування різниці в тарифах з держбюджету", - зазначив В.Дулуб.

За його словами, є надія, що це питання буде вирішене. "Парламент планував розглянути це питання в грудні 2010 р., але його перенесли на 1-й квартал 2011 р. Ми думали, що якщо створена комісія з утвердження тарифів при Національній комісії з регулювання енергетики (НКРЕ), то тарифоутворення буде відділено від політики. Але цього не відбулося, тому що НКРЕ провела розрахунок тільки вартості гігакалорії, а тарифи затверджує місцеві ради. Ми очікували, що нам надішлють готові тарифи", - зазначив В.Дулуб.

Довідка "SQ". На централізоване опалювання за відсутності приладів обліку теплової енергії в Харкові діятиме подвійний тариф: абонентська плата з розрахунку на 1 кв.м опалювальної площі складе 1,13 грн. протягом усього року, плата за опалення в опалювальний сезон становитиме 6,42 грн. за 1 кв.м (5,29 грн. за опалення + 1,13 грн. абонплати). При наявності приладів обліку теплової енергії оплата становитиме 304,03 грн. за 1 Гкал теплової енергії. У Харкові новий тариф почне діяти з 5 березня. Вартість послуг гарячого водопостачання (без урахування вартості води на підігрів) складе 13,78 грн. за 1 куб.м.