Екологічна ситуація в Україні, в тому числі в Харківській області, знаходиться на межі катастрофи. Про це 30 квітня у прес-центрі інформагенції "STATUS QUO" повідомив заступник начальника Державної екологічної інспекції в Харківській області Анатолій Вінник. За його словами, головними джерелами викиду шкідливих речовин в навколишнє середовище області є Зміївська ТЕС (40%) і автомобільний транспорт (55%).

"Частковим рішенням проблеми стала б установка потужних фільтрів на димові труби Зміївської ТЕС, які дозволять знизити кількість викидів шкідливих речовин. Але на них поки що не вистачає фінансування", - зазначив А. Вінник.
Крім того, А. Винник повідомив, що на території Харківщини функціонують близько 80 складів пестицидів і гібріцідов, 20 з яких знаходяться в незадовільному стані.

За словами О. Вінника, що стосується міських і селищних звалищ, то тільки третя частина відповідає загальноприйнятим стандартам. "У сільській місцевості санкціонованих звалищ налічується близько 20%. Серед найбільш забруднених районів - міста Ізюм і Первомайський, селища Кулиничі та Рогань", - підкреслив замначальника обласної екоінспекції. У цілому, за його словами, на території Харківської області знаходиться більше 5 тис. об'єктів з високим рівнем екологічного ризику.

Довідка "SQ". Як повідомив "SQ" А. Винник, Харківський науково-дослідний інститут (НДІ) технології машинобудування розробив проект мобільного пересувної установки по переробці пестицидів, але вже кілька років не може добудувати і ввести в дію установку. За його словами, вся проблема у фінансуванні. На це необхідно до 1 млн.грн. Така установка дозволила б переробляти пестициди швидше і дешевше. Крім того, наявність установки в області виключило б дорогі транспортні витрати по перевезенню пестицидів у м.Шостка (Сумська обл.) для утилізації. За словами А. Вінника, в 2009 р. з Харківської області вдалося вивезти близько 300 т пестицидів. Усього в області 1 тис. 130 т пестицидів, що залишилися з часів Радянського Союзу.