Харківська екологічна група "Печеніги" спільно з представниками національного природного парку "Гомільшанські ліси", інститутом лісу, інститутом екологічних проблем продовжує досліджувати частину лісу у сел.П’ятихатки на наявність цінних дерев, рослин, тварин, комах (у зв'язку з розширенням поля для гольфу "Superior Golf Club" в частині лісу біля П'ятихаток будуть вирубані просіки, тобто, можливо, будуть знесені близько 6 тис.дерев - "SQ").

За словами прес-секретаря екогруппи "Печеніги" Олега Перегона, в ході екологічної експертизи в лісі, де передбачається будівництво гольф-поля, експертами було виявлено 199 дерев, які мають особливу цінність. "Це вікові дерева, в основному дуби, яким 80-90 років. Або це дерева, які є місцями гніздування птахів. Всі цінні дерева помічені римськими цифрами. Керівництво гольф-клубу пообіцяло зберегти ці дерева", - зазначив О.Перегон.

Також представник екогруппи повідомив, що в ході їх перевірки в лісі були виявлені тварини, занесені в Червону книгу України. Зокрема, це ласка, летюча миша вечірниця та інші. "Наявність летючих мишей ми визначали за допомогою спеціальних ультразвукових приладів. А ласку виявили, коли ще лежав сніг", - підкреслив О.Перегон.

За його словами, екологічна експертиза триватиме до літа, оскільки "квіти ще не розпустилися, а комахи ще сплять". "Вирубка дерев проходить поки що тільки точкова, усі дерева з дуплами будуть збережені", - додав О.Перегон.

Довідка "SQ". Ігрове поле харківського "Superior Golf Club" відповідно до міжнародних стандартів буде розширено з 9 до 18 лунок.

Як заявив 1 березня віце-президент Федерації гольфу України, президент "Superior Golf Club" Юрій Сапронов, ці роботи планується провести до кінця 2010 р. За його словами, на перспективній ділянці будівництва гольф-поля знаходиться ліс. Близько 6 тис. дерев будуть знесені. "Однак це буде не вирубка лісу, а вирубка просік. Ділянки з цінними деревами залишаться незайманими. В основному будуть знесені сухостої та хворі дерева. За рештою дерев буде здійснюватися догляд", - відзначив Ю.Сапронов.

Багато жителів сел.П’ятихатки виступають проти вирубки просік в лісі. Ініціативна група мешканців сел.П’ятихатки зібрала близько 9 тис. підписів проти вирубки лісу, запевняючи, що ліс - природне надбання, за яке вони будуть боротися.