Громадська організація "За харківський міськелектротранспорт!" буде створена в Харкові. Ініціативна група організації має намір 20 квітня надіслати повідомлення про створення нової організації до Харківської міськради. Про це 19 квітня повідомив "SQ" один з ініціаторів створення організації, лідер громадського руху "Прорвемося!" Андрій Ільгов.

За його словами, крім нього, до складу ініціативної групи, яка є основою майбутньої організації, входять 10 працівників ХКП "Міськелектротранс".  За словами А. Ільгова, з початку 2010 р. адміністрація ХКП "Міськелектротранс" звільнила або змусила звільнитися близько 20 чол., які були незадоволені діями директора підприємства. Усі такі факти організація планує повідомляти  громадськості.

"Під час акцій протесту працівники ХКП "Міськелектротранс" висували дві основні вимоги - виплатити борги  із зарплатні і змінити керівництво підприємства та його профспілки. Перша вимога була виконана, а про другу всі якось забули. Тим часом керівник профкому підприємства Людмила Захарченко малими групами працівників ХКП "Міськелектротранс" була переобрана на своїй посаді. Її переобрання не можна вважати легітимним, оскільки дуже багатьом співробітникам підприємства не дали висловити свою позицію з цього питання", - заявив А. Ільгов. За його словами, організація "За харківський міськелектротранспорт!" буде вимагати відставки директора підприємства Сергія Почепецького і Л. Захарченко.

"Зарплату на підприємстві зараз видають вибірково - одному дали, трьом не дали. Із чим це пов'язано, я не знаю. Досі не всі співробітники отримали зарплату за лютий 2010 р.", - заявив А. Ільгов. За його словами, у Жовтневому депо створено незалежну профспілку. Організація і профспілка будуть координувати свої дії. "Можливо, ця профспілка увійде до складу нашої організації", - заявив А. Ільгов.

Довідка "SQ". У другому півріччі 2009 р. співробітники "Міськелектротрансу" провели низку акцій протесту, вимагаючи погашення боргів із зарплати.

11 січня 2010 р. працівники ХКП "Міськелектротранс" оголосили безстрокову акцію протесту. На міські маршрути не вийшов жоден трамвай і тролейбус. Це була третя протестна акція "Міськелектротрансу": попередні відбулися у вересні та жовтні 2009 р. 13 січня страйк було припинено. Як повідомив журналістам М. Добкін, на зарплату працівникам підприємства міськрада виділила 22 млн. 100 тис.грн. з коштів, які були призначені для будівництва ст.метро "Олексіївська". Станом на 25 березня борг із зарплати на підприємстві складав 9,5 млн. грн.

У ХКП "Міськелектротранс" працюють 3600 чол. Зарплата водія - близько 2300 грн. на місяць, робітника - 1800 грн., кондуктора - 950 грн. На підприємстві близько 650 одиниць електротранспорту. Тролейбуси і трамваї перевозять на день близько 600 тис. пасажирів.