Пам'ятник українському акторові і режисерові театру "Березіль" Лесю Курбасу буде встановлений у Харкові на вул. Римарській, за будівлею театру ім. Шевченка. Про це 17 січня повідомив журналістам головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький.

"Ми довго визначалися з місцем встановлення пам'ятника, нарешті вирішили. Але терміни установки пам'ятника я поки назвати не можу. Однак хочу акцентувати, що пам'ятник встановити необхідно", - зазначив С.Чечельницький.

Також він повідомив, що в 2011 р. у рамках реконструкції набережної р. Харків буде реконструйована площа перед будівлею цирку, де планується встановити пам'ятник дресирувальниці Ірині Бугрімовій.

Довідка "SQ". Лесь Курбас (1887-1937) - український актор і театральний режисер, засновник і керівник театру "Березіль", який працював у Харкові (з 1926 до 1933 рр.). Навчався у Тернопільській гімназії, у Віденському та Львівському університетах. Був репресований і розстріляний 1937 р. Реабілітований у 1957 р.

Ірина Бугримова (1910-2001 рр.) - дресирувальниця львів, перша в СРСР жінка-дресирувальник, народна артистка СРСР (1969), Герой соціалістичної праці (1979). У кожному своєму виступі І.Бугримова показувала не набір трюків, а маленький спектакль. Її леви ходили по канату, разом з приборкувачкою гойдалася на гойдалці під куполом цирку. Великий успіх у глядачів мали такі номери, як "Лев у повітрі", "Лев на мотоциклі", "Крісло смерті", "Лев на дроті", "Стрибки через вогненне кільце". В І.Бугримової у групі тварин було близько 80 львів, вісім коней, 12 собак.