Історико-документальна виставка "Культура - Життя і Світло" 15 квітня відкрилася в Харківському культурному центрі ім. Миколи Реріха (пр-т Московський, 246). Експозиція присвячена 75-річчю підписання Пакту Реріха - Міжнародного договору про захист культурних цінностей. У 2010 р. ця дата широко відзначається у світі. Про це "SQ" повідомили в культурному центрі.

Виставка сформована з його музейних фондів. Представлені експонати розповідають про історію створення документа російським художником, мислителем, істориком і громадським діячем М.Реріхом, про розвиток ідей захисту і актуальності культури в сучасному світі. На виставці також відбулося відкриття скульптурного портрета М.Реріха в повний зріст, переданого в дар культурному центру київським скульптором Олексієм Леоновим. Під час експонування виставки планується проведення культурної програми, яка включає в себе проведення екскурсій для дітей та молоді, у тому числі для вихованців інтернатів і дитячих будинків, пенсіонерів, інвалідів, учасників Великої Вітчизняної війни, показ фільмів про життя героїв, чиї образи представлені на виставці.

Довідка "SQ". Пакт Реріха "Про захист установ, що служать цілям науки і мистецтва, а також історичних пам'ятників" - перший в історії міжнародний договір про захист культурної спадщини, підписаний 15 квітня 1935 р. у Вашингтоні (США) представниками 21-ї країни Північної і Південної Америки. Автор ідеї та ініціатор документа - М.Реріх.

Микола Реріх (1874 - 1947 рр..) - російський художник, філософ-містик, вчений, письменник, мандрівник, громадський діяч, політик. Творець близько 7 тис. картин і близько 30 літературних праць, засновник міжнародного руху з захисту культури.