Людей, які вчинили насильство в сім'ї, в Харківській області, як правило, карають штрафами. 84% гвалтівників отримали такий вид покарання. Про це 11 серпня під час семінару "Взаємодія органів державної влади та місцевого самоврядування з питань попередження насильства в сім'ї" повідомила президент міжнародного жіночого правозахисного центру "Ла Страда - Україна" Катерина Левченко. Згідно ст. 173 - 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, вчинення насильства в сім'ї тягне за собою накладення штрафу від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів або виправні роботи строком до одного місяця, або адміністративний арешт строком до п'яти діб. За словами К.Левченко, штраф є найбільш неефективним способом покарання, тому що його доводиться оплачувати з бюджету сім'ї гвалтівника - фактично сама жертва його й оплачує. У той же час тільки 3% гвалтівників у області суд засудив до адміністративного арешту.

У цілому в Україні гвалтівників карають нерівномірно: частка штрафів коливається від 59,2% у Житомирській області до 98,5% у Тернопільській, частка арештів - від 1,5% у Тернопільській області до 25% в Одеській. "Це показує те, що зараз немає певної державної політики у цій сфері. Використовуючи такий вид покарання, як штраф, держава відбиває охоту в більшості постраждалих від домашнього насильства скаржитися на ці випадки", - зазначила К.Левченко.

"Судді по-різному трактують правопорушення. Є дуже велика різниця в покараннях не тільки по областях, а навіть по районах Харкова. Все залежить від мікроклімату в суді", - зазначив заступник начальника Управління громадської безпеки Головного управління МВС України в Харківській області Анатолій Шеломков.